Was deze informatie nuttig voor jou? Beoordeel hier ➭
( votes)Artikel bijgewerkt op 17/04/2018
Verschil tussen branding en rebranding
Wat is branding?
Branding is het hele gevoel dat jouw klant ervaart rond jouw merk.
Kortom, wanneer je denkt dat branding zich beperkt tot het logo van je bedrijf, spijt het me te moeten zeggen dat je je vergist.
Want branding is de manier waarop jij de essentie van je merk via beeldmateriaal, boodschappen en acties overbrengt op je klanten. Meer info kan je hier terugvinden.
Maar branding is net zoals de meeste dingen in het leven niet statisch. Branding evolueert met je business mee. Daarom heeft je merk na verloop van tijd een rebranding nodig.
Wat is rebranding?
Rebranding is het renoveren van de naam en het beeld van een merk dat al gekend is in de markt.
Volgens Wikipedia kan rebranding ook betrekking hebben op nieuwe producten, oude producten en zelfs op producten die nog in ontwikkeling zijn.
Voorbeeld: in 2015 fuseerden de vliegtuigmaatschappijen LAN Airlines en TAM Airlines. Beide merken waren al langer actief op de markt en hadden een stevige positie in de markt waarin ze actief zijn. Door de fusie ontstond het nieuwe merk LATAM Airlines, met als gevolg veranderingen op ieder niveau.

Moet je je herpositioneren wanneer je een rebranding of restyling doorvoert?
Het ultieme doel van branding is om het merk in het geheugen van de consument te krijgen. Dit verkrijg je door symbolen, codes, gevoelens en ervaringen met je merknaam in verband te brengen. Wanneer sommigen bijvoorbeeld denken aan een veilige wagen, denken ze aan Volvo.
Herpositionering is de perceptie van je merk proberen aan te passen. Het proces van herpositioneren hangt dus nauw samen met een restyling of rebranding. Voor kleine ondernemingen die hun horizon willen verruimen is het fundamenteel om niet meer gezien te worden als ‘hobbyonderneming’ maar als echte onderneming. Maar ook voor bijberoepers die naar hoofdberoep omschakelen, lokale ondernemingen die zich op de nationale markt willen storten of handarbeiders die nu ook hun kennis willen doorgeven is rebranding zeer belangrijk.
Voor de duidelijkheid onderscheiden we drie niveaus waarop branding en rebranding wordt toegepast:
1. Beeldmateriaal:
alle visuele zaken die je merk op het eerste gezicht herkenbaar maken. We kunnen dit ook in verband brengen met de beelden waaraan mensen denken wanneer ze de naam van je merk horen. Tijd voor een experiment: wanneer ik Coca Cola zeg, denk je hoogstwaarschijnlijk onmiddellijk aan het kleur rood, het cursieve lettertype, de krullen in het logo en de typische vorm van het flesje. De visuele elementen zijn dus: lettertype, kleurenpallet, webdesign, e-mailtemplate, fotografische stijl, verpakking…
2. Boodschappen:
hierin groeperen we al de inhoud die je kan lezen, horen en uitspreken over je merk. Op het niveau van boodschappen communiceer je over je merk via je slogan, tone of voice, bloginhoud, webteksten, hashtags… Opnieuw tijd voor een experiment: zeg me aan welk merk je denkt wanneer je de slogan “just do it” leest (Nike) of wanneer je de zin “Sommige dingen zijn onbetaalbaar. Voor de rest is er…. “(Mastercard) hoort. Nog eentje: wanneer je het deuntje “para pa pa pa.. I’m lovin’ it” hoort, denk je onmiddellijk aan McDonalds.
3. Acties:
zoals eerder gezegd moeten je acties ook overeenkomen met wat je merk belooft. Wanneer je merk claimt het leven gemakkelijker te maken, moeten je processen ook simpel zijn. Wanneer je zegt ecologisch te zijn, moet je zelf ook recycleren en zo weinig mogelijk grondstoffen proberen te verspillen. De acties waarmee je je branding uitdrukt zijn de klantendienst, een evenement voor een productlancering, het retourproces, de manier waarop je met klanten communiceert (per post of per mail)… Nog een laatste voorbeeld: Redbull positioneert zich als een energiedrank voor avonturiers en sponsort evenementen van extreme sporten.
Infographic elementen van rebranding

Visuele elementen
naam van de onderneming,
logo,
kleurenpalet,
web design,
e-mail sjabloon, etc.

Marketing boodschap
slogan,
tone of voice,
inhoud van de website,
beschrijving van producten of diensten, etc.

Acties
customer service,
lancering van een nieuwe dienst,
verandering van het moment waarop je een product aanbiedt,
verandering in je vorm van communicatie met je klanten, etc.
Verschil tussen rebranding en restyling
Soms voegen we zoveel ongewone woorden toe aan onze woordenschat dat we niet meer weten wat het ene betekent en wat het andere is. Het is daarom belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen rebranding en restyling alvorens aanpassingen te doen in onze opvatting over merken.
Restyling kan je vergelijken met het veranderen van de decoratie, de meubels en de gordijnen van je huis die verouderd zijn maar weinig functie hebben. Met rebranding daarentegen veranderen we je hele huis, inclusief structuren, indelingen en stijl om zo een ruimte te creëren die meer aan je huidige noden voldoet en waarbij je gasten zich veel meer welkom voelen.
Dus: wanneer rebranding en restyling allebei over oude merken (huizen) gaat, wat is dan het verschil?
Wat is restyling?
Wanneer we spreken over restyling, verwijzen we enkel naar het vernieuwen van de visuele (grafische) identiteit van een bedrijf of product.
Restyling begint met een visueel probleem of een probleem met de leesbaarheid. Soms gaat het bijvoorbeeld over de kleur van het logo of de grootte van het lettertype dat niet leesbaar is in kleine formaten.
Voor er begonnen wordt aan de restyling, wordt er eerst een uitgebreide studie gemaakt over het merk om te zien waar er aanpassingen moeten gedaan worden. Zo wordt er niet alleen gekeken naar het technische aspect maar ook naar de boodschap die het merk overbrengt en die we willen verbeteren of versterken om meer in lijn te liggen met de merkstrategie.
Een voorbeeld is de restyling van het logo van Airbnb. Er werd een responsive logo gecreëerd door het lettertype beter leesbaar te maken en een uniek symbool te maken dat op het eerste gezicht herkenbaar is (zoals het logo van Nike).

Wat is rebranding?
Rebranding is de aanpassing van het merk inclusief een naamsverandering.
Voorbeeld: Het Parque Biológico de Madrid veranderde het concept van de zoo: het werd een park waar de bezoekers zeer dicht bij de dieren mochten komen. Helaas werd het geen groot succes omdat het te serieus en te traditioneel overkwam op de mensen. Ze veranderden de naam naar Faunia et goten de hele communicatie in een nieuw jasje. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte parken in Spanje.

Wanneer heeft een bedrijf nood aan een rebranding?
6 redenen om een rebranding door te voeren
Nu je weet wat rebranding betekent, is het tijd om te kijken of je bedrijf een rebranding nodig heeft. Denk er goed over na en maak een zo objectief mogelijke beslissing.
Begin met het nadenken over de toekomst van je bedrijf.
Zie je het voor je?
Super!
Vraag je nu af: heb ik een stevig motief om me in een rebranding te storten?
Ben je niet zeker? We lijsten even de 6 redenen op om een rebranding door te voeren:
1. De fusie of overname van een onderneming
Twintig jaar geleden was dit de belangrijkste reden om aan rebranding te doen. De naam die in het logo stond was belangrijker dan de waarden van het merk. Vandaag de dag ligt dit anders. Wanneer je een sterk merk hebt dat welbekend is, zal de naam niet zo snel veranderen, hoewel de zaak misschien wel van eigenaar verandert. Dat neemt niet weg dat er visueel iets aan het logo kan veranderen.
Voorbeeld: Toen Anheuser – Busch en InBev fuseerden, onstond er een van de grootste brouwerijen in de wereld: ABInBev. In 2015 werd SABMiller overgekocht, maar tot nu toe hebben we nog geen verandering in naam noch in logo gezien.

2. Verandering van waarde of cultuur
In dit geval zien we interne (grote) veranderingen binnen het bedrijf die meestal een invloed heeft op de manier waarop het bedrijf met zijn klanten en leveranciers omgaat. Wanneer er een verandering in cultuur plaatsvindt, wordt de visuele identiteit vaak verouderd. Het is dus nodig om een attractiever beeld aan het merk te linken.
Voorbeeld: In 2014 veranderde Belgacom zijn naam naar Proximus. Proximus komt van een Latijns woord dat “dichtbij” betekent. Met deze waarden- en naamsverandering willen ze aantonen dat ze dichter bij de klanten staan. Dat wordt weerspiegeld in hun activiteiten met klanten, leveranciers, werknemers en aandeelhouders.

3. Verandering van je doelgroep
Deze reden komt het meeste voor bij merken die al langer bestaan. In het begin richten deze zich meestal tot een heel concreet doelpubliek. Naarmate ze groeien, veranderen ook hun doelen en hun focus. Ze worden bijvoorbeeld steeds meer gezien als een merk dat zich richt naar volwassenen, terwijl ze in eerste instantie zich voornamelijk richten tot adolescenten.
Voorbeeld: In Peru bestond er vroeger een winkel in schoonmaakproducten genaamd Ace Home Center die zich richtte tot huisvrouwen. Op een bepaald moment merkt het bedrijf op dat er een grote opportuniteit ligt als ze hun doelpubliek veranderen naar de personen die verantwoordelijk zijn voor de aankoop van gereedschappen voor openbare werken aangezien het om zeer grote aantallen ging. In 2010 veranderden ze hun naam naar Maestro Home center. Dit merk was een van mijn klanten en we voerden een rebranding door in alle winkels en breidden het aantal winkels uit. Sinds 2014 heet het merk gewoon Maestro om het Peruaans karakter van het merk te benadrukken en duidelijk te maken dat ze zich tot bouwondernemers – Maestros – richten.

4. Nieuwe visie op de business
De visie van je onderneming kan veranderen omwille van verschillende redenen: omdat het op een natuurlijke wijze gegroeid is, omdat je je aanbod wil vergroten, omdat je je op een specifiek doelpubliek wil richten of gewoon omdat je nieuwe producten of diensten wil aanbieden.
In dit geval kan het zelfs zijn dat de naam van je merk te klein geworden is! Beeld je in dat je begonnen bent als ontwerper van residentiële keukens en dat je je nu wil toespitsen op het ontwerpen van het interieur van luxerestaurants. In dit geval zal je je logo willen veranderen (en hoogstwaarschijnlijk de volledige identiteit van je merk).
Voorbeeld : Het merk Mallory Battery beslist om zich toe te spitsen op duurzame batterijen en beslist om de naam te veranderen in Duracell.
Het Amerikaanse merk Dunkin´Donuts vergrootte enkele jaren geleden het aanbod met andere koffieproducten en snacks en beslist dat de vermelding Donuts hen limiteert. Ze zijn nu aan het kijken om de naam te veranderen in gewoon Dunkin.


5. Reputatie
Het kan zijn dat, om welke reden dan ook, het imago van je bedrijf de slechte kant opgaat en dat zelfs de werknemers en leveranciers zich niet meer met het merk willen identificeren.
In dit het geval is het een duidelijk teken dat je merk een volledige rebranding nodig heeft. Want als zelfs je werknemers zich schamen voor je merk, wat zullen de klanten dan wel niet denken en voelen!
Voorbeeld: Dexia Bank België leidde onder het financiële schandaal van de groep Dexia. Daarom besliste het om met een schone lei te starten en de naam te veranderen naar Belfius.

6. Internationalisering
Ga je de grenzen over?
Proficiat!
Maar vooraleer je je activiteiten in een ander land start, moet je weten of de naam van je bedrijf geen slechte connotatie heeft in een andere taal. Misschien zijn de kleuren van je logo wel agressief.
Voorbeeld: Amazon.com heette vroeger Cadabra Inc. Deze naam werd geassocieerd met een kadaver. Het was dus onvermijdelijk dat ze enkele maanden na het opstarten de naam veranderden naar Amazon, om niet geïdentificeerd te worden met de dood.
Het merk AXE heet in Engelstalige landen LYNX omdat axe het Engelse woord is voor bijl. Niet echt het geschikte woord voor producten voor persoonlijke hygiëne…


Voorbeelden van rebranding of restyling volgens reden

Hoe weet ik of mijn bedrijf nood heeft aan een rebranding?
Zoals je ziet hangt rebranding niet meteen af van de grootte van je bedrijf.
Rebranding hangt af van het feit of er een noodzakelijke reden is om je imago op alle niveaus te veranderen.
Indien die er is, is je volgende vraag: welke aspecten van mijn huidige merk moeten veranderd worden om weer overeen te komen met de nieuwe visie van het bedrijf?
Is het nog niet duidelijk of je bedrijf toe is aan een rebranding?
De test hieronder kan je helpen om je twijfels weg te nemen. Schrijf je in, vul de test in en later sturen we je per mail een kopie van je antwoorden door, samen met een interpretatie van de resultaten.
Alles ok?
Waar ergens zit je op de balans?
Indien meer dan 50% van de antwoorden positief zijn, heb je waarschijnlijk een rebranding nodig.
En hoewel een rebranding een passioneel proces is, is het ook een proces dat veel van je tijd en geld vergt.
Dus neem het niet te licht op.
En doe het zeker niet alleen.
Een nieuwe merkidentiteit bekomen is niet makkelijk en, zoals bij de renovatie van je woning waar ik het al eerder over had, is het beter te werken met professionele experten.
Indien het moment om je merk te veranderen is aangebroken, neem dan contact op met Createria.
We vinden het geweldig om een nieuwe imago te creëren!
Maar wat we het liefste zouden zien, is hoe jouw onderneming onverwachte hoogtes bereikt dankzij de rebranding van Createria!
Vond je dit artikel nuttig?
Geef ons 5 sterren en deel het op de sociale netwerken!

Créditos: Recursos gráficos de Freepik
Recent commentaar